Ako sa obliecť na ples a aké šperky zvoliť? Čo hovorí etiketa

Ples je spoločenskou udalosťou na vysokej úrovni. Vyžaduje si preto špecifický prístup k obliekaniu, doplnkom či správaniu. V článku si povieme, čo prikazuje etiketa a ako sa vyhnúť faux pas. Popíšeme, aké náležitosti by mala spĺňať dámska róba či pánsky smoking, ako zvoliť topánky a šperky, ako sa správať pri stole či na parkete a čomu sa vyhnúť. Okrem toho poskytneme odporúčania a tipy na vhodné šperky pre plesové príležitosti.

Aké šperky vziať na ples?

Ak sa chystáte na ples, musíte zohľadniť jeho typ a dress code, ale aj váš osobný štýl. Všeobecne však platí, že ak chcete vyniknúť, elegantné šperky sú tou správnou voľbou. Dodajú vašej róbe šmrnc a doplnia tak celkový look.

Ak idete na večerný ples, skúste zvážiť nasledovné:

Náušnice

Klasické diamantové náušnice alebo náušnice s drahokamami krajšie vyniknú na čiernom pozadí vlasov. Ak máte krátky účes, zvážte také náušnice, ktoré budú dobre vidieť, napríklad veľké kruhové náušnice.

Náhrdelník

Zvoľte elegantný náhrdelník, ktorý sa bude hodiť k vášmu oblečeniu. Ak máte jednoduchú šatku, môžete si dovoliť výrazný kus s väčším kameňom alebo kovovými detailmi. Naopak, ak máte na sebe už výrazný doplnok, či vzor alebo detaily, zvoľte jemnejší náhrdelník.

 

 

Prstene

Jednoduchý zlatý prsteň či zlatý prsteň s diamantom alebo drahokamom môže byť krásnym doplnkom vášho outfitu. Ak chcete byť odvážnejší, zvoľte výraznejší kus, napríklad viacprstový prsteň alebo prsteň s drahokamom v menej obvyklom výbruse.

 

  

 

V každom prípade, zvoľte šperky, ktoré vám robia radosť a ktoré vám dokonale pristanú. Dôležité je, aby ste sa v šperkoch cítili dobre a aby sa vám páčili, pretože to na vás bude vidieť. Len tak sa budete cítiť sebavedome a krásne.

Ako sa obliecť na ples?

Dodržiavanie etikety na plese je preto veľmi dôležité, pomôže vám vyhnúť sa faux pas a urobiť správny dojem na ostatných hostí. Pri výbere oblečenia na ples by ste mali zohľadniť dress code podujatia. Ak nie je špecifikovaný, zvyčajne sa na plese nosia formálne róby a smokingy. Tu sú niektoré rady, ktoré vám pomôžu zvoliť správne oblečenie na ples.   

Dámy

Dámska róba by mala byť elegantná a sofistikovaná. Na večerný ples sa zvyčajne nosia dlhé večerné šaty, ktoré môžu byť z ľahkých a elegantných materiálov ako hodváb, satén alebo šifón. Farby môžu byť rôzne, ale najčastejšie sa volí čierna, červená, tmavomodrá, bordová alebo smaragdovo zelená. 

Doplnky, ako sú šperky, kabelky a topánky, by mali byť vhodné k vašej róbe. Dôležité je, aby róba pristala vašej postave a aby bola vhodne prispôsobená dress codu podujatia.

Páni

Na plese sa nosí pánsky smoking. Pánsky smoking by mal byť vyrobený z kvalitného materiálu a sedieť by mal ako uliaty. Celkový look by mal byť elegantný a sofistikovaný. Pánsky smoking sa zvyčajne skladá z čierneho saka s klopami, nohavíc a bielej košele s golierom na motýlika. Ku smokingu sa zvyčajne nosia čierne kožené topánky a čierny opasok. 

Ako vybrať tie správne doplnky na ples?

Doplnky sú dôležitou súčasťou vášho outfitu. Pokiaľ ide o šperky, mali by byť elegantné a sofistikované. Zvoľte si náušnice, náhrdelník a prsteň tak, aby doplnili vašu róbu, ale neboli prehnane výrazné. Na večerný ples sa najviac hodia diamantové šperky alebo šperky s prírodným farebným drahokamom. 

Pre pánov môžu byť vhodné klasické manžetové gombíky alebo elegantné hodinky. Neurazia však ani kvalitné športové oceľové hodinky. Dámy by mali zvoliť elegantné topánky na podpätku, ktoré sa hodia k ich róbe. Dôležité je, aby topánky boli pohodlné, aby ste v nich pohodlne mohli celý večer pretancovať. Pre pánov sú najvhodnejšie tmavé kožené topánky.

Spoločenská etiketa pri stole a na parkete

Pri stole by ste sa mali správať zdvorilo a rešpektovať ostatných hostí. Nezačínajte jesť skôr, ako vaši prísediaci, aj keď dostanete svoj pokrm. Neodchádzajte od stola skôr, ako je dovolené. Na parkete by ste mali tancovať s partnerom a držať sa pravidiel tanečného parketu. Pokiaľ neviete, ako tanec zvoliť na danú hudbu, radšej počkajte na ďalšiu pieseň.

Faux pas na plese

Na plese sa snažte vyhnúť niektorým faux pas, ako sú napríklad príliš gýčové šperky alebo príliš vyzývavé oblečenie. Dbajte na to, aby vaše správanie bolo cnostné a ohľaduplné.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz