Hľadáte milý darček na krstiny? Tipy pre chlapca aj dievča

Čo sú to krstiny?

Sviatosť krstu je bežná praktika pre katolícku a anglikánsku cirkev, i keď v rôznych podobách je rozšírená po celom svete ako obrad, alebo rituál. Samotný proces krstu má presne určený harmonogram a pasáže evanjelia, z ktorých sa prednáša v stanovených časových slotoch, až príde k momentu, kedy krstný rodič dieťaťa zloží sľuby, že sa bude zaňho modliť, bude mu správnym príkladom a podobne. 

Neskôr zvolí kňaz pomazanie špeciálnym olejom - krizmou (olivový olej, do ktorého sa primieša balzam a vonné živice terpentínových stromov) na temeno hlavy, alebo pokropí hlavu vodou, čo však záleží od cirkvi, alebo daného spoločenstva, v ktorom sa prijíma sviatosť krstu. 

Vo väčšine sa krstia bábätká a malé deti, avšak nie je nezvyčajné, keď krst príjmu i dospelí ľudia, napríklad pred svadbou v kostole, kedy sú potrebné všetky tri sviatosti (krst, prvé sväté prijímanie a birmovka). Krst prináša do života človeka i prijatie nového kresťanského mena, zväčša sa vyberá spomedzi svätcov či blahoslavených, alebo anjelov a to všetko za prítomnosti tých najbližších a tým sa stáva právoplatným členom cirkvi, čo je jeden z najdôležitejších okamihov pre veriacich na celom svete.

Aký darček vybrať na krstiny?

Nakoľko sa v našich končinách považuje krst za oslavu, rodičia a krstný rodič budú určite hľadať vhodný darček na podčiarknutie tohto špeciálneho dňa. Niečo, čo bude mať nezabudnuteľnú hodnotu a porastie s dieťaťom do budúcnosti, je nepochybne zlatý šperk. 

Zlaté šperky so symbolmi

Zlatý šperk je najčastejší a najpopulárnejší darček vôbec a je vhodný ako pre dievča, tak i pre chlapca. Dnes sa dá vyberať z rôznych farieb zlata a prispôsobiť si prívesok, napríklad symbolický krížik bez kamienkov pre chlapca a s briliantmi alebo zirkónmi pre dievča.

 

 

Takýto šperk nestratí na hodnote ani o desiatky rokov neskôr a bude im navždy pripomínať ich moment. Spomínaný symbol kríža pri náhrdelníku alebo prívesku, je takou klasikou, avšak dojem spraví i symbol anjelika, ktorého farba zlata je opäť prispôsobiteľná pohlaviu obdarovaného. 

 

Populárne sú i jemné náramky alebo náušnice s farebnými kamienkami, ktoré sú vhodné i pre bábätká. Takýto darček nezapadne prachom. 

Personalizované a originálne darčeky

Šperky nie sú, samozrejme, jediným zdrojom potenciálnych darčekov ku krstinám. V mnohých rodinách sa jedná o maličkosť, ktorá v ten deň poteší a pohladí na duši. Čo robiť, ak ste dostali pozvanie zúčastniť sa krstu a nie ste krstným rodičom? 

Váš darček môže byť originálny s pridaním personalizácie, akou je napríklad gravírovanie na nestarnúcich drevených hračkách, plyšových mackov, kockách, deke, vankúšiku, či spomienkovej škatuľke na odkladanie maličkostí, alebo viete staviť na gravírovaný odkaz pri fotografii dieťaťa v štýlovom foto-rámiku. Batoľatá zaujmete leporelom, napríklad s motívmi z Biblie, ktorá poteší a môže mať náučný charakter. 

 Všetky spomenuté tipy môžu niesť dôležité informácie špeciálneho slávnostného dňa a zároveň rásť spolu s obdarovanými. Podobné darčeky nehľadia na pohlavie a preto sú vhodné pre každého. 

V neposlednom rade si treba dosýta užiť ten nezabudnuteľný moment, ktorým si budete prechádzať či ako rodič, alebo dospelá osoba, pretože je iba raz za život a spomienky s vami zostanú navždy. 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz