Ako vyčistiť zlato? Takto budú zlaté šperky a náušnice ako nové

Zlato, šperky v rôznej karátovosti a farbách zlata, sú známe tým, že ich krásny a luxusný vzhľad trvá dlhodobo a vždy bude pôsobiť honosne a novo, keďže vlastnosti nestráca ani po rokoch. Avšak, vplyvom faktorov, akými sú napríklad aplikácie parfémov, laku na vlasy, či mejkapu, sa môže na zlate usádzať nečistota. V tomto článku vám poradíme, ako zlato čo najlepšie a zároveň najšetrnejšie vyčistiť.

Overená klasika: Voda so saponátom

V prvom rade začneme tým najčastejším a najlacnejším, no nemenej účinným spôsobom čistenia zlata a tým je použitie teplej vody a saponátu v kombinácii s veľmi jemnou zubnou kefkou. Táto trojica dokáže za pár minút prinavrátiť mierne zanesenému šperku zašlú slávu, pretože lesk stráca kvôli usadeninám z používania kozmetiky, olejov na koži, z potu, ktorému sa nedá vyhnúť, keďže koža počas dňa pracuje.

Vyhnite sa abrazívnym látkam!

Čomu sa musíme určite vyhnúť je používanie abrazívnych látok, kyselín, bielidiel, chlóru, vínnemu octu, ten poškodzuje najmä šperky s kamienkami a dokáže zničiť zlatú povrchovú úpravu na šperkoch z iného pôvodného materiálu. Taktiež nepoužívame pastu, sódu bikarbónu a iné „babské“ recepty. 

Špeciálny čistiaci roztok

Akonáhle je na zlatom šperku viditeľné a ťažko vyčistiteľné znečistenie, respektíve i drobné škrabance, môžete zvoliť špeciálne navrhnutú handričku (už napustenú roztokom) alebo roztoky účelovo zvolené na čistenie zlata, ktoré sa dokonca delia podľa typu zlatého šperku (čistý, s kamienkami, perlami a podobne). 

Tento roztok vyčistí odolnejšie nečistoty, stačí váš šperk vložiť na pár sekúnd do vnútra roztok – obsahuje malý ponorný košík s priloženou kefkou, ktorá vyčistí povrch so začiernenými miestami, vzniknutými zvýšenou oxidáciou. Nakoniec šperk vložíme pod vlažnú vodu a umyjeme prebytočný roztok. Nesmieme zabudnúť na zásadu ukladať šperky do šperkovnice poriadne usušené.

Čistenie zlatých šperkov s drahokamami

Na zlaté šperky s drahokamom rôzneho druhu použijeme handričku, alebo vodu bez pridaného mydla, saponátu, nakoľko by mohlo prísť k poškodeniu. Taktiež nepoužívame ani kefku. 

cistenie_sperku_2

Čistenie pozlátených šperkov

Poslednou kategóriou sú pozlátené šperky, ktoré sú vo svojej podstate z iného kovu – striebro, zliatina, bižutéria, oceľ a ako povrchovú úpravu získajú pozlátenie 14 alebo 18 karátovým zlatom. Takýto šperk má sám o sebe kratší interval zachovania si zlatej úpravy, nakoľko sa pomerne rýchlo zošúcha pravidelným nosením, pretože nanesená vrstva zlata je skutočne tenká a náchylná na poškriabanie a opotrebovanie

Avšak pravidelným jednoduchým čistením teplou vodou so saponátom, si vieme trvácnosť takéhoto šperku predĺžiť. V žiadnom prípade nepoužívame napustenú handričku, nakoľko práve tá vám pozlátenie odstráni. 

Profesionálne čistenie zlatých šperkov

Ak máte pocit, že žiadna vyššie spomínaná rada nezaberá, existuje možnosť profesionálneho čistenia priamo v zlatníctve – čistenie ultrazvukom. Samotné čistenie je naozaj rýchle a precízne, úspešne odstráni i tú najmenšiu a ťažko dostupnú nečistotu, keďže k svojmu fungovaniu používa vysoké frekvencie ultrazvukových vĺn. V tomto malom, ale šikovnom prístroji, nájdeme vaňu, kam ponoríme šperk a v kombinácii s vodou a čistiacim prostriedkom, vznikajú mikroskopické bubliny, ktoré pohltia špinu. 

Aj pri používaní ultrazvukovej čističky treba dbať na pár pravidiel, akými sú napríklad vhodne zvolené druhy šperkov, pretože ani v tomto prípade neplatí, že vyčistí každý šperk. Diamanty, smaragdy (vlažná voda a saponát), opály, perly (pri nich opatrne, používame iba vlhkú vatovú tyčinku bez roztokov) sa čistia manuálne. 

Do prístroja vkladáme obmedzené množstvo šperkov, najlepšie po jednom kuse, čím zabránime dotyku a možnému poškriabaniu šperkov medzi sebou. Po vyčistení v čističke šperky opláchneme pod vodou, aby sa odstránili zvyšky a poriadne vysušíme alebo necháme odležať. 

Na internete je samozrejme veľa tipov, ako na čistenie zlatých šperkov, taktiež veľa takzvaných „babských“ receptov, avšak vyššie spomínané triky vám skutočne pomôžu zachovať si šperky žiarivé ako v deň, kedy ste ich dostali.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz