Čistenie chirurgickej ocele doma: Správna starostlivosť o oceľové šperky

Šperky z chirurgickej ocele sú dnes veľmi populárne pre svoje vlastnosti a podobu, ktorú majú spoločnú so vzácnejšími materiálmi na výrobu šperkov, teda so zlatom a striebrom. Taktiež nemôžeme zabudnúť na jej odolnosť a lichotivú cenu oproti iným materiálom. V tomto článku sa dozviete, ako správne vyčistiť šperky z tohto materiálu.

Aké výhody má chirurgická oceľ?

Chirurgická oceľ je druhom nehrdzavejúcej ocele, presnejšie ide o zliatinu železa, chrómu a v určitých prípadoch aj niklu, či iných, veľmi odolných materiálov voči korózii – hrdzaveniu.  Pri šperkoch z chirurgickej ocele sa netreba obsahu niklu obávať, nakoľko ten je priamo viazaný vo vnútri materiálu a nemôže preniknúť na jeho povrch, čím zabezpečuje nosenie bez prejavenia alergickej reakcie, čo sa pri iných zliatinách nedá zaručiť. 


Chirurgická oceľ a jej popularita v posledných rokoch, ako sme spomínali vyššie, vznikla z jej vyvážených a sympatických vlastností pre budúceho nositeľa, akými sú napríklad prvotriedna tvrdosť šperku – skutočne vydrží i nehostinnejšie podmienky. Taktiež pružnosť a pevnosť, ľahkosť počas nosenia, lesk vďaka prímesi chrómu. Chirurgická oceľ je odolná voči poškriabaniu, korózii, opotrebovaniu, navyše patrí k jednému z najrecyklovanejších materiálov vôbec, čo môže v dnešnej dobe zavážiť u budúceho zákazníka. 

Nevýhody šperkov z chirurgickej ocele

Samozrejme, aj pri oceli existujú určité nevýhody a tými sú napríklad nemožnosť daný šperk dodatočne upraviť alebo opraviť. Ak sa človek rozhodne pre prsteň/obrúčku z chirurgickej ocele, musí si byť tejto nevýhody vedomý a poriadne si dať záležať na premeraní prstov, respektíve počítať v budúcnosti s výrobou nových, nakoľko veľkosti sa budú vplyvom veku a života určite meniť. 

Triedy chirurgickej ocele

Oceľ spadá do kategórií, respektíve tried podľa obsahu prímesí: 

  • trieda 200 je oceľ s obsahom chrómu, niklu a mangánu,
  • trieda 300 je oceľ s obsahom niklu a chrómu
  • trieda 400 je oceľ s obsahom chrómu 
  • trieda 500 obsahuje chróm v malom množstve.

svadobne-obrucky-z-chirurgickej-ocele-ol001

Nás zaujíma oceľ v kategórii 316L, z ktorej sa vyrábajú šperky a teší sa veľkej obľube. 

Čo však robiť, ak oceľový šperk vlastníte po prvý raz a potrebujete vedieť, ako ho udržať čo najdlhšie v stave ako počas nákupu? Vysvetlíme si základnú starostlivosť a zistíte, že sa nejedná o nič zložité, práve naopak, a o to viac si ich zamilujete. 

Zásady údržby šperkov z chirurgickej ocele

Čistenie šperkov

Jednoduchá údržba je pri oceľovom šperku základ. Vo väčšine čistíme iba povrchové nečistoty jemnou, na šperky určenou handričkou, prípadne vlažnou vodou a mydlom pri znateľnom znečistení. Čistenie by malo byť jemné, žiadne hrubé drhnutie abrazívnymi látkami a na konci nezabudnúť na vysušenie a odležanie. 

Oceľové šperky s kamienkami si zaslúžia zvýšenú pozornosť pri čistení handričkou, nakoľko sa pri nepozornosti môže stať, že sa zachytia a vypadnú. Netreba sa však obávať, pretože pri jemnom zaobchádzaní sa nič také nestane.  

Skladovanie šperkov

Základom je na konci starostlivosti odložiť šperky suché do šperkovnice, ktoré sú najvhodnejšie na skladovanie akýchkoľvek šperkov, kde ich treba dôkladne a opatrne uložiť, aby sme znížili riziko poškodenia šperkov medzi sebou. 

Každodenná starostlivosť

Dôležitým bodom je taktiež každodenná starostlivosť, čo znamená vyvarovanie sa styku s chemikáliami - lak na vlasy, vône, mejkap (šperk si treba dať po finálnych úpravách). Pozor si treba dávať aj na termálnu vodu v kúpeľoch, či more, keďže môžu poškodiť povrchovú úpravu. 

Ako sme sľúbili, údržba je jednoduchá a zvládne ju každý z nás v pohodlí domova. 

svadobne-obrucky-z-chirurgickej-ocele-ol024

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz