Priebeh svadby: Ako prebieha hostina a na čo nezabudnúť? | VIPgold

Čo si pod pojmom „svadba“ predstavujete? Ucelený okamih plný skvelých zážitkov, alebo povinnosti, ktoré čakajú na budúcich novomanželov? Určite sa však zhodneme, svadba je jedným z najdôležitejších okamihov v živote zamilovanej dvojice. V tomto článku si priblížime ako taký svadobný deň vyzerá, čo samotnému dňu predchádza a koľko zábavy môže napokon priniesť nielen dvojici, ale i svadobným hosťom tak, aby všetci odchádzali s nezabudnuteľnými spomienkami. 

Predsvadobné prípravy

Pred samotným svadobným dňom je potrebné vykonať množstvo príprav. Niektoré dvojice si ich zvládajú zorganizovať samy, zatiaľ čo iné preferujú svadobnú agentúru, ktorá je špecializovaná na kompletné plánovanie svadieb a disponuje bohatými skúsenosťami a originálnymi nápadmi, ako vyšperkovať Deň D k dokonalosti. 

Pokiaľ rozpočet nezahŕňa možnosť profesionálnej pomoci, mnoho párov nedá dopustiť na pomocnú ruku od kamarátov a rodiny. Ideálne je mať niekoho, kto už absolvoval vlastnú svadbu a vie poskytnúť rady a prípadne pomôcť s prípravami. Tým pádom sa budúci manželia môžu zbaviť nadmerného stresu a získať viac času na realizáciu svojich ďalších predstáv.

Svadobný deň

Miesto konania svadby je starostlivo vybrané podľa osobných preferencií a požiadaviek každej dvojice. Niektorí zvolia tradičné kostolné prostredie, iní si vyberú nádherné záhrady alebo majestátne priestory kaštieľa. Všetko je pripravené – výzdoba, kvetinové aranžmány, svadobná kytica a čaká na Deň D.

Priprava svadobčanov

Od skorého rána majú svadobčania program, ktorý začína cestu k úspešnému svadobnému dňu. Vo väčšine prípadov sa cesty páru na pár hodín rozdelia, aby si každá zúčastnená strana užila posledné hodiny „slobody” po svojom.

Nevesta trávi popoludnie v spoločnosti vizážistky a kaderníčky spolu so svojou dámskou posilou. Taktiež dolaďujú šperky k svadobným šatám a doplnkom, s čím máme aj my vo VIPgold bohaté skúsenosti a sme hrdí na to, že sme mnohým nevestám pomohli vybrať ten správny náhrdelník, náušnice alebo náramok pre ich veľký deň. Ženích sa zas pripravuje oddelene so svojim mužským osadenstvom. 

Fotografovanie

Mnoho párov sa rozhodne využiť denné svetlo a v lokalite, kde sa bude konať ich svadba, stihnú aj svadobné fotografovanie. Užijú si tak prvé spoločné momenty v predstihu, iba s prítomnosťou fotografa, ktorý dokáže zachytiť krásu momentu prvých pohľadov a emócií.

Obrad a manželské sľuby

Nech si už zaľúbenci vyberú akúkoľvek alternatívu, po nej prichádza na rad samotný obrad a výmena manželských sľubov. Niekto si vyberá tradičnejšie, niekto volí písanie a prednes vlastného sľubu, s pridanou hodnotou a neraz i s nejakou vtipnou zápletkou, ktorá pobaví hostí a trošku zmierni trému a stres. 

Oficiálna časť

Druhá dôležitá časť svadby ako takej, je hostina s programom. Ani v tomto prípade neexistuje jediný správny postup, pretože jedlo a zábava sa líšia podľa vkusu a preferencií jednotlivcov. Ako príklad však môžeme spomenúť klasické rozbíjanie tanierov, prenesenie nevesty cez prah dverí a následné zametanie črepov, ktoré majú priniesť šťastie do každodenného života. 

Prípitok

Po krátkej aktivite, ktorá nepochybne priniesla úsmevy na tvárach i osadenstvu, si môžu novomanželia oddýchnuť pri prvom spoločnom svadobnom prípitku a vypočuť dojímavé príhovory od rodiny a priateľov. 

Hostina

Akt hostiny si pred jej príchodom na taniere si vyžaduje dôkladnú prípravu a úvahu o rôznych kombináciách a harmonizácii chutí tak, aby uspokojila čo najširší okruh hostí a zohľadňovala potenciálne diétne obmedzenia, aby sa nikto necítil vylúčený. Medzi najčastejšie výbery predjedla patria paštéty, plnené rolky, studené antipasty a podobne. 

Pri polievkách zvyknú ľudia voliť klasické chute kuracieho, hovädzieho vývaru, ale novinkou nie je ani kohúti, či bažantí vývar. Hlavný chod môže obsahovať mäso rôzneho druhu, prílohy ako zemiaky, kaša, hranolky, alebo ryža, či mix oboch spomínaných. Populárny je i lososový filet so zeleninou, alebo steak z tuniaka na odľahčenie chuti. Nie každá večera končí automaticky podávaným dezertom, čoraz viac populárne sú sladké bary, kde si každý vyberie podľa seba a zladí sladkú bodku s kávou alebo vínom.

Prvý tanec

Po svadobnej hostine je na rade zábava. Nemôžeme opomenúť prvý manželský tanec, potom nasleduje tanec s rodičmi, postupne sa pridajú aj zvyšní svadobčania. Svadbu vedia doplniť rôzne vystúpenia, písanie osobných želaní pre manželský pár, premietanie videa od detstva po súčasnosť šťastnej dvojice, vtipné príhody, sťahovanie podväzku, hádzanie kytice a pred polnocou i krájanie svadobnej torty, odovzdanie výslužok a malých darčekov, poďakovania rodičom, kamarátom, účastníkom a veľká časť tradičných svadieb ukončí hlavnú časť programu čepčením. 

Čepčenie

Jedná sa o jednu z najtradičnejších súčastí slovenských svadieb, akási čerešnička na torte svadobnej noci, ktorá značí prechod nevesty zo slobodného dievčaťa na vydatú ženu. Odobratím vienka/party a výmenou za čepiec, sľubovala nevesta vzdanie sa slobodného života za vernosť svojmu manželovi. Čoraz častejšie je čepčenie zabezpečené folklórnym súborom, kedy celý obrad čepčenia, vrátane krojov, zabezpečí folklórna skupina.

Voľná zábava

Zábava pokračuje voľným štýlom do skorých ranných hodín, svadba sa stáva nezabudnuteľným zážitkom a mladomanželom začala nová etapa spoločnej cesty životom. 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz