Ako vybrať zásnubný prsteň a ako potajomky zistiť veľkosť? | VIPgold

Výber zásnubného prsteňa je pre mnohých mužov jednou z najdôležitejších životných úloh. Zásnubný prsteň je symbolom lásky a spája sa s ním množstvo emócií a očakávaní zo strany ženy. Preto je dôležité zvoliť ten správny prsteň, ktorý bude snúbenica vnímať ako dokonalý a zároveň  jej urobí  radosť na celý život. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko otázok, ktoré sa vám môžu pri výbere zásnubného prsteňa vynárať.

 

Spoznajte vkus svojej snúbenice

 

V prvom rade sa uistite, že dobre poznáte vkus svojej snúbenice. To znamená, že by ste mali poznať jej preferencie vzhľadom na kovy, kamene a dizajny. Ak neviete, čo sa jej páči, môžete sa spýtať jej kamarátky, alebo si všímať, aké šperky nosí v bežnom každodennom živote. 

 

Zvoľte kov, ktorý jej vyhovuje

 

Najčastejšie používanými kovmi pre zásnubné prstene sú zlato a platina. Platina je v skutočnosti kov lacnejší ako zlato, ale je to veľmi ťažko opracovateľný kov, čiže jeho finálna cena je niekedy aj násobne vyššia oproti zlatu. Pri platine platíte prevažne za prácu. Tvrdosť platiny je možno vhodná z hľadiska o kúsok vyššej odolnosti na škrabance, ale je veľmi nepraktická pri prípadnej ďalšej úprave veľkosti. Na Slovensku takmer nenájdete zlatníka, ktorý vám prsteň z platiny dodatočne upraví. Niekomu môže prekážať aj odtieň platiny, ktorá pôsobí trochu oceľovým dojmom.

 

Zlato je kov overený tisícročiami. Má vyššiu cenu ako platina, ale je veľmi praktický na opracovanie, prípadne na dodatočnú úpravu veľkosti. Zastupiteľnosť zlata pri zásnubných prsteňoch je cca 99%. Výhoda zlata je aj jeho farebná rozmanitosť.

Zlato môže byť biele, žlté alebo ružové. Farebné odtiene zlata sa získavajú pridaním ďalších kovov do rýdzeho zlata.

 

Zvoľte si správny druh kameňa

 

Ďalším krokom pri výbere zásnubného prsteňa je zvolenie kameňa. Kameň je srdcom zásnubného prsteňa. Kameň by mal byť v zásnubnom prsteni pekný a zaujímavý, no zároveň aj praktický. 

 

Najčastejšie sa používajú diamanty, ktoré sú symbolom trvácej a nekonečnej lásky. Ak si chcete vybrať iný druh kameňa, zvážte, čo má vaša snúbenica rada. Ak sú to farby, môžete zvoliť prsteň so zafírom, modrým topásom, smaragdom, alebo rubínom. Ak má rada klasiku, zvoľte číry diamant. Týmto určite nič nepokazíte.

 

Diamant je zároveň aj najtvrdší nerast, neublížia mu žiadne škrabance, máte istotu, že tak ako diamant vyzerá teraz, taký bude aj o 200 rokov. Pokojne môžete začať s tradíciou dedičného šperku, ktorý sa bude odovzdávať z pokolenia na pokolenie. To znamená, že zásnubný prsteň, ktorý teraz podarujete vašej nastávajúcej, raz môže zdediť váš syn, alebo vnuk.

 

 

Ako zmerať veľkosť prsteňa?

 

Aby ste zistili správnu veľkosť zásnubného prsteňa, môžete použiť rôzne metódy. Ak je vaša snúbenica zvyknutá nosiť prstene, môžete skúsiť nájsť jeden z jej prstienkov a zistiť jeho veľkosť. Môžete narysovať vnútorný obrys prsteňa, alebo prsteň rovno zaniesť do klenotníctva, kde vám prsteň zmerajú. Ak sa však netrafíte do veľkosti alebo vkusu, nič si z toho nerobte, napríklad u nás máte možnosť úpravy veľkosti prsteňa alebo výmeny za iný model až 120 dní od zakúpenia prsteňa.

 

Pre viac informácií ohľadom výberu veľkosti prsteňa si prečítajte nášho podrobného sprievodcu.

V akom predstihu prsteň kúpiť zásnubný prsteň?

 

Výber zásnubného prsteňa je dôležitou úlohou a vyžaduje si určitý predstih. Odporúča sa, aby ste začali hľadať zásnubný prsteň aspoň tri mesiace pred plánovaným dátumom zasnúbenia. To vám umožní dostatočný čas na výber prsteňa, zistenie správnej veľkosti a prípadné zmeny v prípade potreby.

 

Ak máte akékoľvek pochybnosti ohľadom výberu zásnubného prsteňa, neváhajte sa poradiť s odborníkmi. Klenotníctva a zlatníci majú dlhoročné skúsenosti a môžu vám poskytnúť cenné rady. S ich pomocou si určite vyberiete ten správny kus, ktorý bude vašu snúbenicu tešiť po celý život.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz