Aké náušnice pre bábätko? Na toto si dajte určite pozor

Nie je nič krajšie, ako výber prvých náušničiek pre vašu milovanú princeznú. Pôjde o moment, ktorý si budete pamätať celý život a preto si tento výber zaslúži veľkú pozornosť a dostatočný čas na preskúmanie všetkých možností, kým ten správny pár náušníc nájdete. Priblížime si, ako by mal výber prebiehať, na čo si dať pozor a aký materiál vybrať, aby ste boli spokojní vy, aj bábätko. 

Prvé náušnice by nemali byť iba voľbou moderného dizajnu a krásnych farebných kombinácií kovu, či prípadných kamienkov, ale v prvom rade musia spĺňať funkciu bezpečnosti a pohodlnosti pri nosení. Taktiež by mali niečo vydržať, preto patrí výber kovu k dôležitým aspektom pred konečným výberom toho pravého páru náušníc.  

Kedy a ako prepichnúť ušká?

Najčastejšie vekové odporúčanie na prepichnutie uší u bábätiek, sú zhruba tri mesiace, ale môžete sa stretnúť aj s názorom, že od šiestich týždňov života je to úplne bežné a viac-menej bezpečné pri dodržiavaní základných pravidiel, akými sú napríklad zvolenie správneho miesta, kam dáte uši bábätku prepichnúť. 

Dnes je na výber množstvo rôznych salónov, kde je prepichnutie ucha záležitosťou pár sekúnd, avšak mnoho rodičov zvolí možnosť u pediatra v ambulancii, kde sa tieto služby ponúkali už dlhé desaťročia dozadu a sú zárukou, že v otázke bezpečnosti nebudete musieť ďalej rozmýšľať. 

Prepichnutie začína procesom správneho výberu umiestnenia dierky na ušnom lalôčiku, premeriava sa spolu s druhým uchom, aby lícovali a rozdiel medzi dierkami bol minimálny, respektíve skoro neexistujúci. Netreba zabúdať na to, že každé ucho je iné, pri prepichovaní uší bábätkám nevieme, ako sa ucho rokmi vyvinie, ale nejedná sa o nič odstrašujúce. Miesto vpichu určenia sa vydenzifikuje antiseptickým prípravkom ako prevencia pred infekciou a nasleduje sekundové prepichnutie ušného laloku. 

Starostlivosť po prepichnutí

Starostlivosť pokračuje najmä po prepichnutí ucha a nasadení takzvaných skúšobných náušníc po dobu najmenej šesť týždňov. Miesto vpichu sa udržiava čisté, vhodné sú jemné tampóny alebo vata namočené vo vlažnej vode, alebo v dezinfekčnom prostriedku, ktorý príliš nevysušuje kožu. Náušnice sa z ucha nevyberajú, netočí sa s nimi prudkými pohybmi, miesto sa musí prirodzene zahojiť a na to treba čas.

Keďže sme postupne prešli od prepichnutia uší po nasadenie náušníc, je dobré pripomenúť, že tie úplne prvé po nastrelení budú z chirurgickej ocele, ktorá je na začiatok odporúčaná, nakoľko nehrozí riziko alergickej reakcie a ucho si na ne za pár týždňov hojenia zvykne. 

Vhodný materiál náušníc pre bábätká

Výber správneho materiálu pre náušnice pre bábätko je kľúčovým krokom pre zabezpečenie bezpečnosti a pohodlia. Tu sú niektoré z vhodných možností:

  • Zlato

Zlato je jednou z najpopulárnejších volieb náušníc. Najčastejšie sa jedná o 14 karátové zlato preferovanej farby - žlté, biele, ružové a neodporúča sa ísť do vyššej karátovosti (18, 24), nakoľko je zlato mäkký kov a chceme, aby náušnice niečo pri malých bábätkách vydržali. 

21455_zlate-nausnice-14691143z

 

  • Striebro

Ďalšou skvelou voľbou je striebro, najmä ak je obohatené o povrchovú vrstvu ródia, ktoré nedodá iba žiarivý lesk, ale i dostatočnú ochranu pred možnou alergiou na použitý materiál.

  • Chirurgická oceľ

Ak zlato ani striebro nepatria medzi materiály, ktoré by bábätku, alebo vám vyhovovali, môžete zostať pri chirurgickej oceli, ktorá je určená i pre tých s najviac citlivou kožou a navyše príliš nezaťažia vaše financie

Bezpečnosť na prvom mieste 

Po výbere správneho materiálu sa treba zamerať na ďalší podstatný detail a tým je dizajn a celková bezpečnosť zvolených náušníc. Bábätká sú neustále v pohybe, vrtia sa, skúmajú okolie i seba, ani náušničky neuniknú zvedavým rukám a preto chceme, aby boli náušnice bezpečné a nehrozilo vytrhnutie z ucha, či v najhoršom prípade prehltnutie. 

Vhodný tvar a zapínanie náušníc

Prvé náušnice sú skutočne rozmerovo malé, aspoň je to odporúčané, nakoľko vtedy sa budú pohodlne nosiť, čiže vyberáme buď šrobovacie, alebo so zapínaním vpredu. Tieto dva druhy sú považované za najbezpečnejšie na každodenné nosenie. Či už pôjde o vzor srdiečka, hviezdy alebo čistý dizajn guličky, treba myslieť na nositeľnosť, čím znížite riziko straty alebo nepohodlia bábätka. 

19535_zlate-detske-nausnice-17791467c-bielo-fialovy-zirkon

 

Dúfame, že týchto zopár rád vám pomôže pri výbere vhodných prvých náušníc, čo sa týka pripravenosti a už je iba na vás, aký krásny štýl si vyberiete v ten nádherný moment naživo. V neposlednom rade vám vždy radi pomôžeme s tým správnym výberom šitým na mieru, pretože prvé náušničky zostávajú aj v dospelosti sentimentálnou spomienkou na detstvo. Neváhajte nás kontaktovať.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz